A mikro-, kis- és közepes vállalkozások, azaz a KKV szektor a kiberbűnözők potenciális célpontja. A KKV szektort támadják a leginkább több különböző okból is, többek között azért mert nekik van a leggyengébb védelmük a támadásokkal szemben. Felmérésekből kiderült, hogy a KKV szektorba tartozó cégeknek rendkívül nehéz és időigényes visszaállni a normál munkamenetbe miután a számítógépes rendszereiket vagy a honlapjukat támadás érte.

Vannak emberek akik bármit megosztanak a Facebookon amit olvasnak az interneten a nélkül, hogy egy nagyon rövid ellenőrzéssel meggyőződnének az olvasott tartalom valódiságáról. Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy az egyértelműen kamu híreket felismerjük. Két dolog kell hozzá. Az egyik az, hogy gondolkodj mielőtt megosztasz valamit. Ebben nem tudok neked segíteni. Ellenben leírok pár ellenőrzendő dolgot amiről felismerheted a csaló oldalakat és híreket.

Egy újabb zsaroló vírus (Ransomware) terjed Európában, köztük Magyarországon is. Ezúttal a neve BadRabbit. Ez is mint a korábbiak, úgy mint Petya vagy a WannaCry titkosítja a merevlemez teljes tartalmát és nagyjából 280 dollárnak megfelelő Bitcoint kér váltságdíjul. Figyelj oda és védd meg magad a zsaroló vírusokkal szemben.

A Symantec oldalán elérhető térképen megnézhető, hogy 2015-ben az EMEA régióban melyek azok a városok és országok ahol a legnagyobb botnet hálózat található. De mi is az a botnet? A wikipedia szerint olyan, vírussal megfertőzött számítógépek hálózata amit a felhasználó tudta nélkül a hackerek felhasználnak például spam emailek küldésére, távoli szerverek feltörésére (DDoS támadás), további számítógépek megfertőzésére és a számítógépen található bármilyen adatot is el tudnak lopni.

Kíváncsi vagy, hogy Magyarország milyen helyezéssel szerepel a listán?

A zsarolóvírusok már jó pár éve léteznek, hogy a kiberbűnözők zsebét megtömjék dollár milliókkal.

Csak pár hónapja volt, hogy a WannaCry és Petya káoszt okoztak világszerte, leállítva kórházakat, autógyárakat, telekommunikációs cégeket és számos vállalatnál okozatak károkat.

A WannaCry és Petya előtt a Locky vírus okozott hatalmas károkat világszerte, bár ennek még nem volt akkora sajtó viszhangja. A rossz hír az, hogy a Locky új variánsa tűnt fel a napokban, amelyek még veszélyesebbek mint bármelyik elődjük.

A weboldalunk sütiket használ. A weboldal használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
További információ