Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 3 perc

Veled is biztos előfordult már, hogy letöröltél egy fontos fájlt? Például a családi nyaralás képeit? Csak ne ess pánikba! Megmutatom, hogy a törölt fájl visszaállítása nem is bonyolult és főleg nem lehetetlen.

Szabályok

Ne ess pánikba és ne kapkodj!

Ez az első és legfontosabb szabály amikor rájössz, hogy letöröltél valami fontos fájlt a számítógépedről, telefonodról vagy a digitális fényképezőgépedről. Ha elkezdesz kapkodni, akkor csak rontasz a törölt fájl visszaállítás esélyein. Szóval állj meg.

Ne dolgozz tovább!

Lehetőleg ne dolgozz tovább a számítógépen. Ez leginkább azt jelenti, hogy ne hozz létre vagy másolj fel a gépre új fájlokat. Minden új fájl rontja az esélyeket, mivel felülírja a törölt fájlokat.

Mi történik amikor törlök egy fájlt?

A jelen helyzet szempontjából minden operációs rendszernek két része van a lemezeken. Ezt egy könyvtár felépítéséhez lehetne hasonlítani.

A fájlokat nevezzük most könyveknek. Mije van egy könyvnek? Van neki címe és vannak oldalai.

A könyv címe a fájlnak a neve. A könyvtárban a könyv címét egy katalógus cédulára írják amit azután a katalógus szekrényben tárolnak. Ha keresel egy könyvet (fájlt), akkor először megnézed a katalógust, hogy hol található. Hova kell menned a sok-sok polc között.

A könyv lapjai a fájl tartalma. Ez sajnos nincs bekötve, ezért a lemezen általában szétszórva találhatóak. Olyan mintha a könyv egyes fejezeteit más-más polcokon tárolnánk a címe nélkül. Elképzelheted, hogy milyen nehéz lenne összeszedni minden fejezetet ha nem lenne katalógus cédula.

Amikor törölsz egy fájlt, akkor csak a katalógus cédulát veszed ki a szekrényből. A könyv fejezetei továbbra is ott maradnak a polcokon. Mivel a katalógus cédula már nincs meg, ezért a fejezeteket sem fogod tudni megtalálni. Ugyanígy a fájlok is ott maradnak a helyükön csak már nincsenek meg a katalógusban. Tehát egy fájl törlése igazából nem is törlés csak láthatatlanná válnak a számodra.

Legközelebb amikor egy új könyvet raksz a könyvtárba, akkor keresel egy olyan helyet ahol egy olyan könyv fejezete van aminek már nincs meg a katalógus cédulája. Kiveszed és berakod helyette az új könyvet. Vagyis véglegesen megsemmisíted a régi könyv egy fejezetét. A törölt fájl is így semmisül meg szépen lassan. Ezért mondtam a két fontos szabályt. Ha tovább dolgozol, akkor szépen lassan a könyv összes fejezetét (a fájl darabjait) kicseréled. Ha csak egy darabot cserélsz ki (írja felül egy új fájl), akkor még vissza lehet állítani és még érthető is marad. Ha viszont a nagy része ki lett cserélve, akkor már nem fogod érteni a könyvet. Nem lehet visszaállítani a fájl tartalmát.

Hogyan történik a törölt fájl visszaállítása?

Te, egyedül nehezen találnád meg az összes fejezetet a könyvtár polcain. Kell valami, amivel gyorsan végig lehet menni az összes polcon és kiszedni a cím nélküli fejezeteket. Egy robot a jó megoldás.

A törölt fájlok visszaállítása is egy robot folyamat, amit egy program végez el helyetted rendkívül gyorsan. Ez a program végignézi a lemez teljes területét és ha talál egy fájl darabot amihez nincs katalógus bejegyzés, akkor azt megmutatja neked. Minél több darabját találja meg épségben, annál nagyobb eséllyel állíthatod vissza.

Milyen programot használjak a törölt fájl visszaállításához?

Számtalan nagyon jó program létezik e célra. Az alábbi listában összefoglaltam, hogy szerintem milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó fájl visszaállító programnak.

  • Ingyenes

  • Nem kell telepíteni. Hordozható, portable változat.

  • Korlátlan adatmennyiséget vissza tud állítani.

  • Pendrive-ról és SD kártyáról is tudjon visszaállítani.

Mond már, melyiket?!

A fenti szempontok alapján kiválasztottam neked pár programot, amit már én magam is kipróbáltam és ajánlok. A hordozható változatot egy pendrive-ra töltsd le, csomagold ki ugyanide majd indítsd el.

Még több hasznos infó szoftver témában