window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-97642629-1');
Kezdőoldal / Blog / Szoftverek / Egy fájl biztonságos törlése, hogy ne lehessen visszaállítani

Egy fájl biztonságos törlése, hogy ne lehessen visszaállítani

Írta |2018. október 19.|Kategória: Blog, Informatika közérthetően, Szoftverek|Címkék: , , , |

Van úgy, hogy szeretnénk végleg letörölni egy fájlt, hogy ahhoz biztosan ne férjen hozzá más. Egy vagy több fájl biztonságos törlése nem egyenlő a DEL gomb megnyomásával. A DEL gombbal törölt fájlokat még könnyedén vissza lehet állítani. Mikor van szükséged arra, hogy egy fájlt biztonságosan törölj?

Egy fájl biztonságos törlése nagyon fontos, ha

Ha eladod a számítógépedet és a lemezeken tároltál bármilyen adatot, márpedig tároltál, akkor azokat az adatokat is eladod az új tulajdonosnak. El sem tudod képzelni, hogy mekkora veszélynek teszed ki magad. A fájlokat vissza lehet állítani, elég könnyedén.

Nem! A lemez formázása sem segít. Még a teljes formázás sem.

A legtöbben azt mondjátok, hogy “én rendes ember vagyok, nincs rejtegetni valóm, akkor miért?”. De soha sem tudhatod. Gondolj bele. Egy csomó személyes adatot tárolsz a gépeden. Rengeteg személyes fénykép található a telefonodon és a számítógépen. Talán olyan is ami eléggé kompromittáló lehet.

Ezekből az információkból gyakorlatilag egy egyszerű fájl visszaállító program segítségével a teljes személyiségedet el tudják lopni. Az internet világában nem vagy biztonságban. A személyes adataidat felhasználva akár telefonon keresztül is lenyúlhatják a bankszámládon lévő pénzedet. Vagy a fényképedet felhasználják kamu közösségi profilokhoz, vagy kamu hirdetésekhez vagy bármire. Ha kompromittáló a kép, akkor pedig igencsak katasztrofális helyzetbe kerülhetsz, vagy meg is zsarolhatnak.

Ja, hogy ilyen veled nem fordulhat elő? Háát… a remény hal meg utoljára.

Hogyan történik egy fájl biztonságos törlése?

Hosszú és nagyon szakzsargontól túlfűtött értekezést lehetne erről írni. Számtalan módszer és algoritmus létezik. Röviden a lényege az, hogy a merevlemez azon részeit ahol a véglegesen törlendő fájl található, többször egymás után különböző értékekkel írják felül. Minél többször annál biztosabb, hogy nem lehet majd visszaállítani az eredeti fájlt. 

Persze ennél kicsit bonyolultabb, de a lényege ez.

Milyen programot használj a fájl biztonságos törlése érdekében.

Három kategóriát kell megkülönböztetni. Mindhárom kategóriában számtalan jó szoftver létezik. Én az ingyenes és egyszerűen használható verziókra fókuszálok.

1. Egy vagy több fájl törlése

  • Freeraser : Ez egy elég nagy kuka ikont rak az asztalra, amibe ha áthúzod a megsemmisítendő fájlt vagy mappát, akkor azt megsemmisíti.
  • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.
  • Eraser : Ez egy kicsit bonyolultabb használni. Aki érez magában bátorságot annak hajrá.

2. A teljes szabad lemezterület törlése

  • Windows saját megoldása : Start menü -> Parancssor: cipher /w:C: Ha az egyszerűségre törekedsz, akkor ez a Te megoldásod.
  • CCleaner : Ez egy Windows karbantartó program és erre is tökéletesen használható.
  • Eraser : Nem csak egy-egy fájl, de a szabad lemezterület törlésére is alkalmas.
  • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.

3. A teljes lemez törlése, azaz biztonságos formázás

Itt két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy kiszereled a merevlemezt vagy SSD-t a gépedből és egy másik számítógépbe berakva törlöd a teljes tartalmát valamelyik fent említett programmal.

A másik megoldás, ha az alábbi programok közül választasz, készítesz belőle egy bootolható pendrive-ot vagy CD-t és arról indítod el a számítógépet. Macerás és némi tapasztalatot igénylő feladat.

  • Ubuntu Live CD : Bizony, bizony a linux nagyon jó dolog. Ha CD-ról indítod a rendszert, tehát nem telepíted, akkor van benne egy nwipe nevű kis program. Vagy a shred, vagy éppen a wipe. Nem hiába a linux még erre is jó. 🙂
  • DBAN, Darik’s Boot and Nuke : Hatékony és kegyetlen!
  • Hiren’s BootCD : Ez egy igazi svájci bicska. Elsőrangú eszköze a megsemmisítésnek és még sok tucatnyi másnak is. Például a Windows jelszavak megváltoztatásának. 😉

Figyelem!

Ne használd a fenti szoftvereket állandóan. A törlési technológiából adódóan eléggé megviselik a merevlemezeket, főleg az SSD-ket. Ha sokat használod, akkor drasztikusan lecsökkenhet az eszközök élettartama.

Ezeknek a szoftvereknek a használata csak indokolt esetben ajánlott.

Figyelem, még egyszer!

Habár a fenti szoftverek alapos munkát végeznek, előfordulhat, hogy mégis vissza lehet állítani a biztonságosan letörölt adatokat. Ehhez nagyfokú szaktudás és még számtalan más körülmény közrejátszása szükséges, de nem lehetetlen.

Átlag ember, átlag felszereléssel és átlag tudással nem fogja tudni visszaállítani a fenti programokkal törölt adatokat. Legalábbis rendkívül kicsi rá az esély.

A szerzőről:

Az emúlt közel 20 évben elsősorban nemzetközi cégeknél dolgoztam IT mérnök majd szolgáltatásvezetőként, ahol Európa szerte közel 4000 fő számára biztosítottunk professzionális IT támogatást. Azt láttam, hogy a mikro és kis cégeknek nincs lehetőségük professzionális IT támogatást igénybe venni, ezért hoztam létre a saját cégemet. Elsősorban egyéni vállalkozóknak, mikro és kisvállalatoknak biztosítok rendszergazda szolgáltatást, weboldal készítést valamint domain és tárhely szolgáltatást.
Kedves Látogató! A honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Beállítások Elfogadom

Forgalom figyelés

A valódi ok, hogy szeretném tudni, hogy mennyien látogatják az oldalamat és egyéb statisztikai adatokat. A Google Analytics, a Facebook pixel és a Facebook chat szolgáltatásokat használom. Továbbá apró, egyáltalán nem zavaró hirdetések is megjelennek a Google AdSense rendszeréből.

Beépülés

A cikkekben néha videók jelenhetnek meg a Youtuberól, ami kiegészíti a cikk tartalmát.