Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 4 perc

A zsaroló email egy fura jószág. Időről időre előkerül és szinte biztos, hogy a legtöbb ember már kapott ilyet. Van aki bedől a zsaroló emailnek és fizet, van aki gondolkodik és ha kell, akkor megkérdez valakit aki jobban ért hozzá.

Pornó videót néztél és felvették ahogy nézed. Ezt állítja egy zsaroló email.

A minap felhívott egy régi kedves barátom és ügyfelem, hogy kapott egy furcsa emailt. Először is az volt a furcsa benne, hogy arra az email címére kapta amelyiknek a pontos jelszava szerepelt az emailben. Igen, jól olvasod. Az email címének a jelszava benne volt az zsaroló emailben! Nem hiszed? Akkor ez a cikk nem neked szól.

Másodszor az volt a furcsa benne, hogy azt állították, hogy a kedves ismerőst felvették a számítógépe webkamerájával miközben pornó videókat nézegetett az interneten. Itt meg is zsarolták, hogy fizessen szépen 1300 dollárnak megfelelő bitcoint. Ha nem fizet 3 napon belül, akkor az előbb említett állítólagos videót szétküldik az összes ismerősének, kollégájának, családtagjának.

Mit tegyél ha zsaroló email landol a postafiókodban?

Amikor bekaptál egy zsaroló emailt, akkor a teendőid a következők. Kb ebben a sorrendben.

  1. Ne ess pánikba! De tényleg. Ilyenkor az első gondolat mindig az, hogy te jó ég megtudják az ismerőseim mit csináltam.
  2. Gondolkodj! Ha nem esel pánikba, akkor gyorsan rájössz, hogy hoppá nem is történt olyan eset amit az emailben írtak.
  3. Változtass jelszót! Egy jó jelszó aranyat ér. Főleg ha rendszeresen cseréled. Tudod! Mint a fehérneműdet. Ha valami véletlen folytán sikerült összehoznod, hogy egy jelszót használsz mindenhol, akkor azért egy kicsit aggódhatsz. Azonnal keresd fel az összes olyan weboldalt ahol azt a jelszót használtad és változtasd meg. Mindenhol más jelszót használj!
    — Tessék? Hogy ez baromság és különben sem tudsz annyi jelszót megjegyezni? Használj jelszókezelő programot.
  4. Hívj fel egy hozzáértőt! Már korábban adtam 10 tippet amivel felismerheted a csaló emaileket. Ha mégsem vagy biztos a dolgodban, akkor hívj fel egy szakértőt. Ne a szomszéd Pistikét aki profi gamer. Ő a legkevésbé sem informatikus csak azért mert napi szinten használja a számítógépet.
  5. Nem ismersz hozzáértőt? Fogadj fel egy rendszergazdát ha céged van! Ő lesz az akit ha felhívsz, akkor egyértelműen meg fogja tudni mondani, hogy tényleg csak zsarolnak és mit kell tenned.
  6. Semmiképpen ne fizess! Ha csak pénzt kérnek, akkor szinte biztos, hogy kamu minden amit állítanak. Van az a fajta zsarolóvírus vagy ransomware, mint például a WannaCry volt, ami titkosítja az adataidat. Ilyenkor sem érdemes fizetni, mert úgysem kapod meg a megígért visszaállító kulcsot.
GOLNET rendszergazda, tárhely és domain

Ellenőrizhetem valahol a küldőt, hogy jó szándékú-e?

Természetesen mindent lehet ellenőrizni ha tudod, hogy hol keresd. Ha sikerül megnézned az email fejlécét (kell egy kis ügyesség vagy egy jó rendszergazda hozzá) abból egyértelműen kiderül, hogy pontosan melyik szerverről (név és/vagy IP cím) érkezett az email. Ha ez megvan, akkor például a LiveIPMap oldalon megnézheted, hogy pontosan hol is van az a szerver és azt is, hogy voltak-e már bejelentések.

Az ismerős esetében egy 46.161.42.79 IP címről érkezett a zsaroló email. Ezt az IP címet bírva a fenti weboldalon máris kiderül, hogy Oroszországból érkezett a levél és már 2016 óta vannak bejelentések arról, hogy ezzel a szerverrel gondok vannak.

Ellenőrizd, hogy szerepel-e az email címed és a jelszavad valamilyen feketepiaci listán!

Van egy nagyszerű oldal ami igyekszik összegyűjteni az internet feketepiacán lévő adatbázisokat amelyek email címeket és jelszavakat tartalmaznak. Ezeket mind-mind illegálisan szerezték miután sikeresen feltörték a különböző weboldalakat és informatikai rendszereket. A HaveIBeenPwned weboldal összegyűjti ezeket és arra használja, hogy bárki leellenőrizhesse, hogy az ő email címe és/vagy jelszava szerepel-e benne.

Ha szerepelsz az adatbázisban, akkor azt is meg tudja mondani, hogy mióta, melyik adatbázisban és honnan lopták el. Minden esetre ha szerepelsz a listán, akkor azonnal változtass jelszót. És kérlek ne használd ugyanazt a jelszót több helyen.

Mit tehetek vállalkozóként vagy cégvezetőként?

Cégvezetőként nagy a felelősséged, hogy biztonságban tudd a cégedet. Alkalmazz megfelelő rendszergazdát, aki nem csak a számítógépekre visel gondot, hanem a kollégákat is oktatja és felkészíti a fenyegetettségek felismerésére és elkerülésére.