window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-97642629-1');
Kezdőoldal / Blog / Informatika a családban / Gyerek követő óra nagy áldás, vagy inkább veszélyes?

Gyerek követő óra nagy áldás, vagy inkább veszélyes?

Írta |2018. november 22.|Kategória: Blog, Informatika a családban, Internet és biztonság|

Mi az a gyerekkövető óra?

Szerencsére a szülők odafigyelnek a gyerekeikre. Pár éve már kaphatóak olyan eszközök amelyekbe egy SIM kártyát rakva nyomon lehet követni a gyerek mozgását és aktuális tartózkodási helyét. Ezen eszközön keresztül kommunikálhatunk is a gyerekkel. A gyerekkövető óra éppen ezt a célt szolgálja. Tudd, hogy éppen merre jár a gyereked. Hazafelé tart az iskolából? Vagy éppen tett egy kitérőt? Vészhelyzetben tudj vele kommunikálni.

Ezek mind nagyszerű és hasznos dolgok. Lehet is létjogosultsága egy olyan időben amikor rengeteg szörnyűséget hallani a médiából. Mindenki szeretné biztonságban tudni a gyerekeit. Arról már korábban beszéltünk, hogy a gyerek online biztonságát is meg kell teremtenünk és rajta kell tartanunk a szemünket. A gyerekkövető órák által leadott jeleket szintén az interneten keresztül lehet nyomon követni, az órák gyártója által biztosított weboldalon keresztül.

gyerekkövető óra

Biztonságos a gyerekkövető óra?

A brit Pen Test Partners cég legfrissebb vizsgálatai alapján ezek a gyerekkövető órák egyáltalán nem biztonságosak. Fontos tudni, hogy egy bizonyos gyártó, egy bizonyos típusát vizsgálták meg. Tehát az itt leírtak nem feltétlenül általános érvényűek. Viszont ezek után érdemes a más gyártók készülékeit is fenntartásokkal kezelni.

A fenti cikkben számtalan technikai részletet írnak. Ne olvasd el. Összefoglalom neked.

Gyakorlatilag bárki aki ért a programozáshoz el tud készíteni egy olyan alkalmazást amivel vad idegen gyerekek aktuális pozícióját tudja nyomon követni. Sőt! Tovább megyek. A személyes adataihoz is hozzá tud férni. Nézzünk pár dolgot amit a rossz akaratúak meg tudnak tenni a gyerekkövető óra segítségével.

 • tudják, hogy éppen hol tartózkodik
 • fel tudják hívni vagy hangüzenetet tudnak küldeni neki az órán lévő névjegyek nevében (hamis név kijelzés)
 • hozzáférnek a gyerek
  • fényképéhez
  • nevéhez
  • születési dátumához
  • szülei telefonszámához
  • testsúlyához, magasságához

Gondold végig, hogy a rossz arcok mit tehetnek meg ezek után! Igen, bármit!

Ezek után szerinted biztonságban vagy Te és a családod az interneten ha hasonló gyerekkövető órát használtok? Vajon kik azok akik figyelhetik a gyerekedet?

Hogyan tesztelték a szakértők a gyerekkövető órát?

gyerekkövető óra térkép

A szakértők képesek voltak írni egy olyan alkalmazást amivel valós időben tudták követni az összes ilyen gyerekkövető órát viselő gyerek mozgását. A megírt programot ki lehet egészíteni VoIP szolgáltatással, ami után a térképen kiválasztva egy tetszőleges pontot, ami valójában egy gyerek, fel is lehet hívni őt.

Miután a szakértők megtalálták a “hibát” azonnal felvették a kapcsolatot a kérdéses eszköz gyártójával, de a gyártó nem reagált. Az óra viszont eltűnt az online piactérről.

Nem ez az első botrány a gyerekkövető órák körül.

2017-ben az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) is foglalkozott az üggyel egy 49 oldalas tanulmány keretében.

Németországban be is tiltották a gyerekkövető órák használatát, mivel tiltott lehallgató készüléknek nyilvánították.

Szeretem a technika legújabb vívmányait kipróbálni. Ha tehetem meg is teszem.

Senkit sem akarok lebeszélni arról, hogy egy gyerekkövető óra segítségével figyelje a gyereke mozgását. Viszont a biztonság az egyik mániám, így én jelenleg nem biztos, hogy egy ilyen gyerekkövető órára bíznám a gyerekemet.

A szerzőről:

Az emúlt közel 20 évben elsősorban nemzetközi cégeknél dolgoztam IT mérnök majd szolgáltatásvezetőként, ahol Európa szerte közel 4000 fő számára biztosítottunk professzionális IT támogatást. Azt láttam, hogy a mikro és kis cégeknek nincs lehetőségük professzionális IT támogatást igénybe venni, ezért hoztam létre a saját cégemet. Elsősorban egyéni vállalkozóknak, mikro és kisvállalatoknak biztosítok rendszergazda szolgáltatást, weboldal készítést valamint domain és tárhely szolgáltatást.
Kedves Látogató! A honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Beállítások Elfogadom

Forgalom figyelés

A valódi ok, hogy szeretném tudni, hogy mennyien látogatják az oldalamat és egyéb statisztikai adatokat. A Google Analytics, a Facebook pixel és a Facebook chat szolgáltatásokat használom. Továbbá apró, egyáltalán nem zavaró hirdetések is megjelennek a Google AdSense rendszeréből.

Beépülés

A cikkekben néha videók jelenhetnek meg a Youtuberól, ami kiegészíti a cikk tartalmát.